Má dobrodružství

Publikováno 25.01.2016 | napsal Vladimír Čížek

0

Víno

Existují 3 tekutiny, které mají silný energeticko-informační potenciál – krev, voda a víno. První dvě jsou nejdůležitější kapaliny pro zachování života na Zemi. Z pohledu energetiky je vinná réva nositelem vibrací Země a Slunce. Víno je především nápoj duchovní. Dodnes slouží při eucharistii jako symbol krve Krista. Díky jeho potencionálu se lidská mysl dovede naladit na určité duchovní roviny. (Samozřejmě nelze překročit určitou mez konzumace). Je to dar boží.  I dnes existují vinařství, která vínu žehnají, a tak posilují jeho pozitivní účinky.

Zmínky o víně najdeme již v Bibli. Praotec Noe zasadil první keřík po potopě někde u Araratu. Podle výzkumů, se pěstování vinné révy před 8000 lety rozšířilo z Gruzie.  Odtud se rozšířilo dál do světa. Jeho oblíbenost stále vzrůstá nejen pro vynikající chuť, ale i léčebné účinky.  Nikdy nebylo na světě tolik dobrého vína jako nyní. Pro jeho antiseptické účinky jej již doporučoval Hippokrates. Působí při prevenci srdečních chorob, fenoly zejména v červeném víně mají antioxidační účinky a tanin obsažený ve víně odbourává cholesterol.

 

Novozélandská vína

Chardonnay je na Novém Zélandu jedna z nejpěstovanějších odrůd. Má chuť zralého ovoce, jako ananas, mango, grapefruit a jablko. Nejbohatší styly pocházejí z Gisborne. Směrem na jih v Marlborough je jeho styl živější a citronovější, dále na jih upjatější a střízlivější.

Cabernet Sauvignon – nejdelší na Novém Zélandu je z Cloudy Bay Cabernet-Merlot, jinak pro tento druh není Nový Zéland ideální.

Sauvignon blanc je třetí nejrozšířenější odrůda hroznů v zemi. Jeho komerční úspěch z vinařství Montana v osmdesátých letech byl založen na ryzí bujnosti chuti a příznivých cenách. V Marlborough má vydatnou ovocnou chuť. Lehce jemnější styl má Sauvignon v Hawke´s Bay, kde kvasí v dubových sudech. Úspěšné jsou Vidalův Sauvignon, Castle Hill a Te Mata a Villa Maria.

Pinot Noir se na Novém Zélandu pěstuje v nejchladnější oblasti. Začínají se z něj zde dělat špičková vína. Pikantní intenzitu vykazují vína z Martinborough Vinyards, Palliser Estate a Ata Rangi.

Ryzlink rýnský je svěží víno s dokonalou chutí limety. Vyrábí se na Jižním ostrově v Nelsonu a v oblasti Martinborough. Vyrábějí se i botrycké ryzlinky. Botrytis cinerea je ušlechtilá plíseň, která napadá vína v pozdním podzimu s vlhčími rány a je ještě vysušována sluncem během den. Vhodné pro dezertní vína.

 

 



Comments are closed.

Back to Top ↑
  • Poslední příspěvky

    • Návštěva novozélandského velvyslance v Praze 19.6. navštíví Prahu novozélandský velvyslanec pro ČR Jeho Excelence Rod Harris. Na jeho přednášku o roli Nového Zélandu a prioritách v ČR můžete přijít v 18 ...
    • poznávací zájezd na Nový Zéland http://www.radynacestu.cz/zajezd/to-nejlepsi-z-noveho-zelandu-letecky-z-prahy/ Neobyčejná výprava za poklady kraje Pána prstenů. Mohutné gejzíry, horké prameny, sopky, ledovce či hluboké fjordy. Dramatické přírodní scenérie Zélandu vás prostě dostanou. A ...
    • Jak draho je na Novém Zélandu? Obecně lze říci, že na Novém Zélandu je přibližně stejná cenová hladina jako v zemích Západní Evropy jako je Německo, Rakousko…, tedy dráže než v ČR. I ...
    • no image Vízum pro pracovní prázdniny Blíží se den, kdy je možno podat žádost o vízum pro pracovní prázdniny (WHV) na Novém Zélandu. Pro Čechy ve věku 18-35 let bude pro ...
    • studium na Novém Zélandu Podle posledních statistik je průměrná doba jazykového studia na Novém Zélandu 11 týdnů. Průměrný počet hodin výuky týdně je 21,5. Téměř polovina zahraničních studentů je ...
  • Kontaktní formulář

    Vaše jméno (vyžadováno)

    Váš email (vyžadováno)

    Předmět

    Vaše zpráva